El millor cuiner de la Vall del Khumbu / Jordi Sugranyes

caratula-SUGRANYES - alta (003)

Un dels puntals, i l’ànima amagada, del nostre camp de base era en Jordi Sugranyes. Les primeres cartes que sortiren del Nepal vers Occident feien referència, més o menys directa, a aquest home bru, de pell torrada i ulls petits que lluïen una mirada dolça i afable, el qual, sense ser alpinista ni escalador de parets vertiginoses, es va veure arrencat literalment de casa seva —una masia reconstruïda en el cor espès i perdedor del Montnegre—i transportat, a través dels camins del Nepal, fins a aquest racó esquerp, fred i llunyà on es bastí el camp base de l’Everest. Observador i bon conversador, culte i atent a escoltar sempre, esdevingué, ja els primers dies de la marxa d’aproximació, el personatge més destacat de l’expedició: la riquesa, la varietat i l’encert dels seus menús traduïen l’amagada capacitat d’home de cuina, i expressaven l’esforç i la preocupació que precedien a aquells resultats tan gustosos i estimulants.

L’autor, Jordi Sugranyes, és fill i nét de cuiners. Neix l’any 1945 a Barcelona, on els seus pares hi regentaven el restaurant Barceloneta, al barri de l’Òstia.
Als tretze anys va entrar a treballar com a aprenent a un taller de joieria. L’ofici el portaria anys més tard a dissenyar i elaborar les seves pròpies joies en tallers de Barcelona, Londres, Nova York i Cuitat de Mèxic.
L’any 2010 va ser reconegut per la Generalitat de Catalunya com a Mestre Artesà Joier.
En els últims anys s’ha decantat per l’escultura, que ha combinat amb un creixent interès per la terra, i particularment per la vinicultura, a la masia de Cal Cucut, Vallgorguina (Barcelona).
La seva vena culinària va aflorar fent el servei militar a les Tropes Nòmades al Sàhara Occidental, cuinant en condicions molt adverses.
Gràcies a la seva habilitat per moure’s entre fogons en situacions extremes, va ser convidat a participar com a cuiner en la primera expedició Catalana a l’Everest al 1982.

Jordi Sugranyes.
Tushita Edicions.

Diumenge 11 de novembre / 13.30 h
Espai FÒRUM / Recinte firal El Sucre