Pep Sala / La Garriga de l’Empordà i les seves cabanes / Xerrada

cabanes

Aquesta dèria de les pedres va començar amb l’excusa de no parar a l’arribar a la jubilació, seguir caminant … primer visitant els més de 150 megàlits i assentaments de les Alberes, serra de Rodes i Cap de Creus, i, he continuat amb les cabanes de la Garriga.
Per contemplar aquest petit territori ens hem de desplaçar entre els municipis de Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Figueres, Llers, Biure i a tocar de Terrades. Són turonets de poca alçària, entre 250 i 300 metres que delimiten el Rissec, el rec de Coma Forcada, el torrent de les Avalls fins a tocar del TGV al costat de Figueres.
Turons de “primais” i afloraments constants de pedra calcària, erms en temps passats i que amb molta suor, els pobladors de la zona van anar construint murs amb les pedres que anaven arrencant de la terra marcant feixes per a poder-hi plantar vinya i oliveres en els passats segles essent el modus vivendi dels habitants i veïns de la zona.
Per aixoplugar persones , animals, guardar les eines, … van anar formant les cabanes o barraques de pedra seca i cobertes amb terra i plantes crasses de poca arrel permetia que suportessin la pluja, la tramuntana …

Tot aquest meravellòs món i més,  serà el que ens descobrirà en Pep Sala, especialista en pedra seca, megàlits i cabanes.

Diumenge 11 de novembre / 11.40 h
Espai FÒRUM / Recinte firal El Sucre